Güç Paylaşımda Gizlidir
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Güç Paylaşımda Gizlidir

Forumu Yaşatan Paylaşımdır. Paylaşımlarınızı Esirgemeyin...
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Bilim nedir?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
haremi
Admin
Admin
haremi


Mesaj Sayısı : 144
Kayıt tarihi : 07/02/08
Nerden : ERZURUM

Bilim nedir? Empty
MesajKonu: Bilim nedir?   Bilim nedir? Icon_minitime2008-02-09, 18:30

fromdaki bilimsel olduğunuı iddia eden bir arkdaşımızın yanlışlığı.. bilim, bilmsel yöntem hakkında bir şey bilmeden atıp tutmak, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak böyle bir şey olsa gerek. o yüzden bilim nedir ne değildir bilimsel yöntem nedir gibi konular hakkında yazılmış çok güzel bir yazı buldum paylaşayım dedim.

yalnızca bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. herhangi bir tartışma amacı taşımamaktadır. lütfen içinden cımbızla cümleleri çekip atıp tutmayınız.

cemal yıldırım'ın tübitak popüler bilim kitaplarından çıkmış bilimin öncüleri adlı kitaptan alıntıdır..... okumanızı tavsiye ederim...


Bilim basit bir tanımla açıklamaya elveren bir etkinlik değildir; olgu-kuram bağlamında çok yönlü, karmaşık bir olaydır. Bilimin ussal ne nesnel boyutları yanında, değer yargısı yaratıcı imgelem, hatta düpedüz duygusallık içeren boyutları da vardır. Çoğu kez bilim, bir bilgi birikimi ya da düzenli güvenilir bilgi olarak tanımlanır. Bu yüzeysel bir anlayıştır. Bilime bir yanıyla düzenli, güvenilir bilgi olarak bakılabilir, kuşkusuz. Ama, "bilim" dediğimiz etkinliğin asıl özelliğini ürettiği bilgiden çok üretme yönteminde aramalıyız. Bilim özünde bir arayıştır; gerçeği bulmaya, olgusal dünyayı açıklamaya yönelik bilişsel bir arayış!....


Bilim teoloji ya da herhangi bir ideoloji türünden "yanılmaz" dogmalar içeren bir öğreti değildir; tutarlılık ölçütüne bağlı bie sınama yanılma, yanılgıyı ayıklama sürecidir. Olgusal yoklanmaya, ussal eleştiriye kapalı hiç bir ilke ya da varsayıma bilimde yer yoktur. Bilim bir inanç dizgesi olmadığı gibi, sanat gibi spontane bir yaratıcılık da değildir. Gelişmesi bir yanıoyla devrimsel atılıma, kavramsal açılıma dayanan bilim birikimseldir; özellikle güvenilir gözlem ve deney sonuçları belli dönem ya da yaklaşım biçimlerine göreceli değildir. Her kuşak problemlere çözüm arayışında, dahası kendine özgü yeni atılımlarında bile ,daha önce kazanılan bilgi birikimini göz önünde tutmak zorundadır.

Bilimin yenilenmeye açık dinamik yapısı önemli bir özelliğidir, kuşkusuz; ama bir ölçüde de tutucu olduğu söylenebilir. Pek çoğumuz için alışık olduğumuz bir inançtan, koşullandığımız bir ideolojiden kopmamız ne denli zorsa, bilimde de yerleşik bir varsayım ya da kuamı (bu kuram kimi yeni gözlem verilerini açıklama işlevinde yetersiz kalsa da) değiştirmek o denli güçtür.

Güçtür, ama bilim tarihinde örnekleri az olan bir olay da değildir. Bilim bir yanıyla normlara bağlı kurumsal bir etkinliktir, kuşkusuz; bilim adamları çoğunluk çalışmalarını bu normlar çerçevesinde sürdürürler. Ne var ki, öncü bilim adamlarının performanslarına baktığımızda, yerleşik normları aşan, dahası onlara kimi kez ters düşen atılımlara tanık olmaktayız. Bilim tarihinde "devrim" diye geçen büyük dönüşümlerin kişide üstün yetenek, derin sezgi ve geniş imgelem gücü özelliklerin yanı sıra yüreklilik isteyen bireysel atılımların ürünü olduğu söylenebilir. Aslında bilimsel gelişme karmaşık bir süreçtir; ne salt bireysel atılımlara ya da kendi iç dinamizmine, ne salt sosyal ya da ekonomik koşulların etkisine indirgenebilir. Bilimsel gelişmeyi tek boyutlu bir yaklaşımla açıklayamayız. Tüm kültürel etkinlikler gibi bilim de üstün yetenekli kişilerin gerçeğe yöenlik arayışlarına elveren bir ortamın ürünüdür.

Şimdi değineceğimiz bir nokta dayaygın bir anlayışa ilişkindir. Buna göre bilim, çeşitli araç ve düzeneklerle yaşamımıza giderek daha fazla giren teknolojiden başka bir şey değildir. Kökü daha eskilere uzanan başka bir görüşe göre de bilim fildişi kulesine ya da laboratuvarına kapanmış kimi "garip" kişilere özgü bir bakıma gizemli bir düşün etkinliğidir. Hemen söyleyelim: Teknoloji, bilimin pratik uygulaması olmakla birlikte, bilim değildir. Aynı şekilde tüm soyut kavramsal yapısına, günlük yaşam pratiğinden uzak tutumuna karşın bilime temelde sağduyunun daha düzenli ve tutarlı bir uzantısı diye bakılabilir. Ne olağanüstü yetenekli küçük bir kesime özgü, ne de ortalama kavrayış gücümüzü aşan gizemli bir etkinliktir. Bilimi ayrıca astroloji, parapsikoloji, frenoloji türünden uğraşlarla da karıştırmamak gerekir. Bu tür uğraşlar ne amaçları ne de yötemleri açısından bilim sayılabilir. Amaçları gerçeği tanımak, güvenilir bilgi üretmek değil, insanları bir takım "uydurma" açıklamalarla oyalamak, aldakmaktır. "Sahte bilim" denen bu uğraşların olgusal yoklanmaya elveren, ussal eleştiriye açık hiç bir sonucu gösterilemez.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bilim nedir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bilim Nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Güç Paylaşımda Gizlidir :: KÜLTÜR&SANAT&EĞİTİM&BİLİM :: Kültür ve Bilim-
Buraya geçin: